Τί είναι τα ξεσπάσματα θυμού; Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου όταν βιώνει εκρήξεις θυμού;

 


 Στα παιδιά το συναισθηματικό ξέσπασμα μπορεί να οδηγήσει σε κλάμα, χτύπημα, φωνές, επιθετικότητα απέναντι στους γονείς,σε δάγκωμα,σε χτύπημα του κεφαλιού ή το κράτημα της αναπνοής.

Οι ταραχές και οι εκνευρισμοί δεν αφορούν πάντα την προσπάθεια ελέγχου ή χειραγώγησης των γονέων.

Όταν τα παιδιά έχουν συναισθηματικό θυμό, μας λένε ότι έχουν βαθύ συναισθηματικό πόνο και ότι δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν μόνα τους.

Με άλλα λόγια, χρειάζονται τη βοήθειά μας.

📑👩‍🏫📑👩‍🏫📑Τι μπορείτε να κάνετε εσείς;

α) Τα παιδιά δεν μπορούν να ηρεμήσουν κατά τη διάρκεια της έκρηξης θυμού.Αυτο σημαίνει πως τα επιχειρήματά μας δείχνουν τελείως ανίσχυρα μπροστά στην αντίδρασή του.

β) Αποδεχόμαστε τον τρόπο που νιώθουν, τους δείχνουμε πως τα καταλαβαίνουμε και συμπονούμε. 

γ)Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά πως κατανοούμε το ποσό ταραγμένα είναι,όμως αυτό δεν σημαίνει πως έχουν το δικαίωμα να χτυπούν ή να καταστρέφουν τα παιχνίδια τους. Έτσι μια φυσική συνέπεια είναι να μην προλάβουν να πάνε στο πάρκο γιατί χρειάζεται να τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους.

δ) Το time-out δεν λειτουργεί. Το παιδί εισπράττει αυτήν την αντιμετώπιση σαν απόρριψη ενώ εμπλέκεται και σε ένα παιχνίδι εξουσίας μαζί σας και η φυσική του άμυνα είναι η άρνηση.

ε)Δώστε τους συγκεκριμένες πληροφορίες για το πρόγραμμα της ημέρας.

ε) Η κατανόηση δεν ενθαρρύνει τις εκρήξεις θυμού.. Αντιθέτως με αυτόν τον τρόπο το παιδί χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον γονιό και η επικοινωνία μεταξύ τους γίνεται καλύτερη. Σε ένα περιβάλλον όπου παραμερίζονται οι προσπάθειες των παιδιών να επικοινωνήσουν με τους γονείς, έχουμε σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να αποσύρονται, μένοντας λυπημένα έχοντας νιώσει απόρριψη.


Κλείστε το ραντεβού σας για Συμβουλευτική Γονέων, Μουσικοκινητική αγωγή, Sensory Play μέσω μηνύματος ή email στο:vasilikibouzouni@yahoo.com

Edyourchild,

Βαλέρια Μπουζούνη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις