ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ?

    



 Η αυτοπεποίθηση ενός παιδιού παίζει  πολύ σημαντικό ρόλο στη γενικότερη έκβαση της ζωής του σαν άτομο επηρεάζοντας  άμεσα τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις κοινωνικές, διαπροσωπικές και έπειτα τις επαγγελματικές  του σχέσεις. Η αυτοπεποίθηση  των παιδιών κυμαίνεται, εκ φύσεως, σε χαμηλά επίπεδα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. 

   Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία οι γονείς μπορούν να κάνουν ώστε να καλλιεργήσουν και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση  των παιδιών τους. Το παιδί έχει ανάγκη από τη βρεφική ηλικία να αισθανθεί την ασφάλεια και την αμέριστη αγάπη τον γονιών του. Χρειάζεται να περνούν σημαντικό χρόνο μαζί του. Ένας τρόπος θετικής προσκόλλησης είναι ο μάρσιπος, όπου ο γονιός φέρει διαρκώς επάνω του το παιδί δίνοντάς του την αίσθηση της πλήρους ασφάλειας κι ηρεμίας. Αργότερα είναι απαραίτητο να συζητά αλλά και να παίζει μαζί του. Το παιδί έχει ανάγκη, να αντιλαμβάνεται πως ο γονέας  του εξηγεί,  του μαθαίνει, χωρίς να του επιβάλλει την άποψή του αλλά παρέχοντάς του καθοδήγηση, βοηθώντας το να αναπτύξει την αντιληπτική και κριτική του ικανότητα. 

   Επίσης, αφιερώνοντας χρόνο στο παιχνίδι μαζί του, το παιδί νιώθει σημαντικό και παράλληλα χαρούμενο. Άλλωστε, μέσα από το παιχνίδι μπορεί να αντιληφθεί κανείς πολλά πράγματα για το παιδί του, αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό. Επίσης μη ξεχνάμε ότι είναι απαραίτητο να αποφεύγονται οι χαρακτηρισμοί. Καθώς, ως αποτέλεσμα έχουν να μειώσουν το παιδί, την προσωπικότητά του και την αυτοεικόνα του. Σημαντικό είναι να μην προβάλλονται μόνο οι απόψεις των γονιών ή των μεγαλύτερων αδελφών, διότι έτσι το παιδί νιώθει πως του κόβεται η φωνή. Τα παιδιά έχουν λόγο και απόψεις, που πρέπει τουλάχιστον να ακούγονται, αν δεν μπορούν να ακολουθηθούν.  Είναι σημαντικό να μην επιβάλλονται απόψεις, όσο ευγενικά κι συμβαίνει αυτό . Αν, σαν γονείς μιλάτε σεβόμενοι τις επιθυμίες του και δεν λέτε συστηματικά «όχι» «σταμάτα», με τη σειρά του το παιδί θα νιώθει ότι το σέβεστε και έτσι θα μάθει να σέβεται και εκείνο και τον εαυτό του, αλλά και εσάς. 

   Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ενθάρρυνση. Ακόμη και αν κάνει κάτι λάθος, μπορείτε αντί να το μαλώσετε ή να το συγκρίνετε με κάποιο άλλο παιδί, κάτι που το θέτει σε μια αέναη προσπάθεια  για το καλύτερο , να το ωθήσετε να συνεχίσει να προσπαθεί ώσπου να καταφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν έχει κουραστεί να προσπαθεί να κάνει ένα διάλειμμα και να συνεχίσει αργότερα. Σημαντικό ρόλο έχει και το να εκφράζει με ειλικρίνεια τις απόψεις και συναισθήματά του χωρίς να φοβάται ότι θα κριθεί για αυτά που θα πει. Έτσι θα μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και θα μπορεί να τα ελέγχει χωρίς να αντιδρά παρορμητικά στις προκλήσεις των άλλων. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει να αποδέχεται τον εαυτό του, τα θέλω του και έτσι καταφέρνει καλύτερα να επικοινωνεί με τους γύρω του. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι να το αφήνετε να χειρίζεται μόνο του τις καταστάσεις με τους άλλους εκτός αν του δημιουργείται μεγάλη ενόχληση ,τότε χρειάζεται υποστήριξη. 

   Είναι σημαντικό να θυμάστε πως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και να του το υπενθυμίζετε. Έτσι το παιδί καταφέρνει να δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα, χωρίς ανασφάλειες για τον εαυτό του. Τολμά να βάζει στόχους και να αντιμετωπίζει με θάρρος και ψυχραιμία τις συνέπειες αυτών. Βοηθήστε το να γίνει πιο αισιόδοξο με το να είστε εσείς πρώτοι το παράδειγμα ,γιατί τα παιδιά δεν ακούνε συμβουλές αλλά ακολουθούν το παράδειγμα-πρότυπο-ό,τι πιο σημαντικό έχουν στη ζωή τους, Τους γονείς τους, που από εκεί ξεκινούν όλα.

   Συνοψίζοντας, ας αναφέρουμε μερικούς τρόπους, που μας βοηθούν να χτίσουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Το βοηθάμε να θέτει και να επιτυγχάνει στόχους. Κάνουμε το παιδί βοηθό μας σε ειδικά καθήκοντα, ανάλογα με την ηλικία του. Το ρωτάμε την άποψή του ή του ζητάμε την συμβουλή του για διάφορα θέματα, που μας απασχολούν. Το βοηθάμε να ξεπεράσει τον φόβο της αποτυχίας, αλλά και να ανακαλύψει πράγματα που μπορεί να το ενδιαφέρουν. Φροντίζουμε το οικογενειακό και φιλικό μας περιβάλλον να έχει περισσότερους θετικούς και αισιόδοξους ανθρώπους. Το αφήνουμε να παίρνει αποφάσεις, κατάλληλες για την ηλικία του. Συμμετέχουμε στο παιχνίδι του, με εκείνο αρχηγό. Δίνουμε χρόνο σε παιχνίδια ρόλων και θεατρικό παιχνίδι. Σιγουρευόμαστε πως αισθάνεται ότι η αγάπη μας γι’ αυτό είναι άνευ όρων, αλλά και δεν ξεχνάμε να το αγκαλιάζουμε και να του φερόμαστε τρυφερά...

Μια φορά και έναν καιρό, πριν πολλά πολλά χρονια, υπήρχε μια πανέμορφη καταπράσινη κοιλάδα, γεμάτη από λουλούδια που ήταν ανθισμένα, σε διαφορετικά  χρώματα και με διαφορετικά αρώματα. Στο διπλανό χωριό, υπήρχε ένα μπουμπούκι, μικρό λουλουδάκι, το οποίο δεν άνθιζε παρόλο που είχε πάντα νερό και βρισκόταν κοντά στο φως. Έτσι λοιπόν, μια μέρα, αποφάσισε να ταξιδέψει μέχρι την κοιλάδα για να γνωρίσει από κοντά τα ανθισμένα χρωματιστά λουλούδια και να τα ρωτήσει τι κάνουν και είναι τόσο όμορφα.

«Αφήνω τις μέλισσες να μου παίρνουν την γύρη» απάντησε αμέσως το τριαντάφυλλο

«Τραγουδάω πολύ ωραία» πετάχτηκε και η τουλίπα

«Εγώ κάνω τα υπόλοιπα λουλούδια να γελάνε» είπε και η παπαρούνα

«Εγώ πάλι προσέχω τα υπόλοιπα λουλούδια» απάντησε η γιαγιά γαρυφαλλιά

Τότε το μπουμπούκι αναρωτήθηκε , τι κάνει λάθος και δεν ανθίζει. Η γέρικη γαρυφαλλιά, το πλησίασε και του είπε «μην σκέφτεσαι πότε θα ανθίσεις, να είσαι ο εαυτός σου,  να σέβεσαι τους άλλους και  σύντομα θα μεγαλώσεις σαν εμάς». Μάλιστα, του πρότειναν όλα με μια φωνή, να μείνει λίγες μέρες μαζί τους έτσι ώστε να περάσουν όμορφα και να πάψει να ανησυχεί για το χρώμα και το μέγεθος του. Αυτές τις ημέρες, όλα τα λουλούδια έπαιζαν και οι χαρούμενες φωνές και τα γέλια τους ηχούσαν μέχρι πολύ μακριά. Μέρα με τη μέρα το μπουμπούκι άνθιζε, όμως ήταν τόσο ευτυχισμένο που είχε ξεχάσει  αυτό που το απασχολούσε.. Το βράδυ πριν φύγει λοιπόν, συγκεντρώθηκαν όλα τα λουλούδια και του είπαν πως άλλαξε το χρώμα του και άνθισε πολύ γρήγορα, επειδή σεβόταν τους υπολοίπους, ήταν χαρούμενος και το διασκέδασε.

Αγκαλιάστηκαν όλοι μαζί και έπειτα το μπουμπούκι που έγινε πλέον ένα τεράστιο χρωματιστό λουλούδι ευχαρίστησε τους νέους του φίλους και έφυγε για τον κήπο, που ζούσε μέχρι τώρα, πλημμυρισμένο αγάπη και γεμάτο αυτοπεποίθηση.

 Κλείστε το ραντεβού σας για Συμβουλευτική Γονέων, Μουσικοκινητική αγωγή, Sensory Play μέσω μηνύματος ή email στο: vasilikibouzouni@yahoo.com

Edyourchild,

Βαλέρια Μπουζούνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις