ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;

 


  Αρχικά κάθε γονιός που επιθυμεί να είναι κοντά στα παιδιά του θα πρέπει να έχει υπομονή και κατανόηση.

Να δείχνει ότι εκτιμά τις θετικές εκδηλώσεις του παιδιού. Ας αναλογιστούμε, εμείς οι ενήλικες, πότε προσπαθούμε περισσότερο; όταν ο περίγυρος αδιαφορεί γι αυτό που κάνουμε, ή όταν παρατηρεί και υπογραμμίζει με εκδηλώσεις αναγνώρισης αυτό που έχουμε καταφέρει ως εκείνη τη στιγμή;

Μην ξεχνάμε επίσης να συγκεντρώνουμε την προσοχής μας στα θετικά σημεία του παιδιού κι όχι στα αρνητικά. Η θετική προσέγγιση είναι πολλή βοηθητική και ενθαρρύνει το παιδί με αποτέλεσμα να προσπαθεί περισσότερο και να νιώθει ικανοποιημένο από τον εαυτό του.

  Κάθε συμπεριφορά έχει ένα σκοπό! Αντί να επικρίνουμε τα παιδιά για τη συμπεριφορά τους μπορούμε να παρατηρήσουμε ποτέ και γιατί έχουν αυτή τη συμπεριφορά. Οι σκοποί της αρνητικής συμπεριφοράς του παιδιού κατατάσσονται σε τέσσερεις βασικές κατηγορίες που είναι: η Άτοπη προσοχή, ο Αγώνας υπεροχής, η Εκδίκηση και η Επίδειξη ανικανότητας.

Πολλές φορές άθελά τους οι γονείς δεν κρίνουν την συμπεριφορά του αλλά το ίδιο το παιδί. Μην ξεχνάμε πως άσχημη είναι μια πράξη και όχι το ίδιο το παιδί. Οι ταμπέλες στα παιδιά δημιουργούν το αίσθημα της αμφιβολίας και της απογοήτευσης με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Τα λάθη λοιπόν είναι ευκαιρίες για μάθηση, μέσα από τα λάθη το παιδί μπορεί να μάθει τη φυσική συνέπεια της πράξης του και πως μπορεί να επανορθώσει.

  Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το μήνυμα αγάπης φθάνει στο παιδί. Πολλές φορές πιστεύουμε πως η αγάπη φαίνεται μέσα από πράξεις όμως είναι σημαντικό να το ακούμε κιόλας.



Κλείστε το ραντεβού σας για Συμβουλευτική Γονέων, Μουσικοκινητική αγωγή, Sensory Play μέσω μηνύματος ή email στο:vasilikibouzouni@yahoo.com

Edyourchild,

Βαλέρια Μπουζούνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις