Μερικές ιδέες για να χτίσουμε μια καλύτερη σχέση με τα παιδιά μας!


 

  Το οικογενειακό τραπέζι! Το φαγητό είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε πολλά θέματα χωρίς όρια και να βρεθούμε όλοι μαζί. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε να ενημερώνουμε τα παιδιά για το πρόγραμμα της ημέρας αν όχι της εβδομάδας. Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι τα παιδιά θυμούνται και οφείλουν να γνωρίζουν πάντα το πρόγραμμα της οικογένειας αυστηρά, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες. Είναι λοιπόν πολύ βασικό να συγκεντρωνόμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε και να τους υπενθυμίζουμε τι έχουμε να κάνουμε τις επόμενες μέρες. Το να ξέρουν τα παιδιά τι να περιμένουν είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να κινούνται χωρίς στρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι δουλειές του σπιτιού! Είναι μια καλή ευκαιρία να γίνουν σαν μια ομαδική δραστηριότητα, έτσι κάνει τα παιδιά να νιώθουν υπεύθυνα και τους τονώνει πολύ την αυτοπεποίθηση. Είναι σημαντικό να μην τους το επιβάλουμε αλλά να τους το κάνουμε διασκεδαστικό, ώστε να αισθάνονται χρήσιμοι και ότι φροντίζουν τον χώρο τους και το σπίτι τους και πρέπει να είναι περήφανοι για αυτό.

Συζήτηση για το πώς πέρασαν στο σχολείο! Μερικές ερωτήσεις που θα μπορούσατε να τα ρωτήσετε είναι: 

  • Ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη σου στιγμή σήμερα;
  • Έγινε κάτι που σε στενοχώρησε;
  • Με αυτό τον τρόπο αποκτάτε όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και επικοινωνία.
  • Μην ξεχνάτε να διαχειρίζεστε τις έντονες καταστάσεις με προσοχή.

  Τα παιδιά όταν γίνουν 3 χρονών και βλέπουν ότι θυμώνεις το πρώτο που σε ρωτάνε είναι αν τα αγαπάς, χωρίς ποτέ να έχεις υπονοήσει το αντίθετο(όχι όλα φυσικά, αλλά τις περισσότερες φορές συμβαίνει).Όσο και αν θυμώνεις ή απογοητεύεσαι, ποτέ μην υπονοήσεις ότι αλλάζει το πώς τα βλέπεις και πόσο τα αγαπάς. Επίσης φράσεις όπως: "την στενοχώρησες τη μαμά","τα καλά παιδιά δεν κάνουν τέτοια πράγματα","μόνο αν είσαι καλό παιδί θα γίνει ..."Όλες αυτές οι εκφράσεις το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν άγχος και αμφιβολία. Είναι ο λόγος που τις περισσότερες φορές γίνονται αυτού του είδους οι ερωτήσεις παραπάνω.



Κλείστε το ραντεβού σας για Συμβουλευτική Γονέων, Μουσικοκινητική αγωγή, Sensory Play μέσω μηνύματος ή email στο:vasilikibouzouni@yahoo.com

Edyourchild,

Βαλέρια Μπουζούνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις