ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;


 


  Η ανάπτυξη των φόβων επηρεάζεται από  την προσωπικότητα του παιδιού και  από τις προσωπικές του εμπειρίες αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο εμφανίζονται τα φοβικά ερεθίσματα.
Κάποιες τρομακτικές εμπειρίες, σύμφωνα με τη θεωρία της μάθησης, μπορεί να συνεξαρτήσουν το παιδί να νιώθει φόβο σε κάθε παρόμοια κατάσταση. Επίσης, οι φόβοι μαθαίνονται και μεταδίδονται στα παιδιά από τους γονείς τους.
  Τις περισσότερες φορές οι φόβοι των παιδιών μπορεί να αντανακλούν μια γενικότερη δυσλειτουργία μέσα στην οικογένεια. Εμφανίζει δηλαδή κάποια φοβία ως σύμπτωμα ενός γενικότερου προβλήματος που αφορά όλη την οικογένεια. Ειναι σημαντικό να αναφερθεί ότι  η συμπεριφορά των γονέων αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για τα παιδιά, αυτό σημαίνει πως αν ο γονιός είναι ήρεμος και δεν τον αγχώνει ένας έντονος θόρυβος τότε το παιδί αντιμετωπίζει με ψυχραιμία αυτήν την κατάσταση.
Καλό είναι να εξηγούμε με λόγια στο παιδί ότι το φοβικό αντικείμενο δεν είναι επικίνδυνο.
Κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης είναι:
Για παράδειγμα, αν ένα παιδί φοβάται το σκοτάδι, μπορούν οι γονείς να αφήνουν αναμμένο ένα χαμηλό φως το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν φοβάται τις σκιές, μπορούν να του εξηγήσουν πώς δημιουργούνται οι σκιές!
  Δεν αγνοούμε ποτέ το σύμπτωμα και το φόβο του παιδιού, αν αυτό συμβεί τα αποτελέσματα θα είναι βραχυπρόθεσμα και όταν ο φόβος επανέλθει, πιθανότατα θα έχει μεγαλύτερη ένταση, την επόμενη φορά που το παιδί θα βρεθεί αντιμέτωπο με αυτό που φοβάται.
  Όταν η φοβία επιμένει, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε έναν ειδικό. Η συμβουλευτική γονέων ή η θεραπεία οικογένειας είναι επίσης πολλή βοηθητική. Μέσα από τη θεραπεία θα διαπιστώσει κατά πόσο η φοβία είναι αυτό που πραγματικά ταλαιπωρεί το παιδί ή υπάρχουν άλλες συναισθηματικές δυσκολίες που το εμποδίζουν να ζήσει μια φυσιολογική ζωή και να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα το.


Κλείστε το ραντεβού σας για Συμβουλευτική Γονέων, Μουσικοκινητική αγωγή, Sensory Play μέσω μηνύματος ή email στο:

Edyouchild,

Βαλέρια Μπουζούνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις