Που οφείλεται ο φόβος των παιδιών για το σκοτάδι;


  Οι παιδικοί φόβοι, λοιπόν, είναι απόλυτα φυσιολογικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ως γονείς πρέπει να τους αγνοούμε ή να τους υποτιμάμε. «Καλό είναι να ανακαλύψουμε από πού προέρχονται και αν βασίζονται στην πραγματικότητα ή τη φαντασία», συμβουλεύει ο Norrholm.

Πίσω από την συγκεκριμένη παιδική φοβία συνήθως κρύβεται μια αλλαγή, καθώς είναι γνωστό ότι οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά αλλά και την συμπεριφορά τους.

Ο φόβος για το σκοτάδι αναπτύσσεται όταν το παίδι αρχίζει να αντιλαμβάνεται την αίσθηση του κινδύνου, την πιθανότητα ότι στον κόσμο που τα περιβάλλει μπορεί να τους συμβεί κάτι δυσάρεστο ή να τα βλάψουν.Οι φόβοι που σχετίζονται με την ώρα της προετοιμασίας του ύπνου είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο για τα παιδιά της προσχολικής αλλά και της σχολικής ηλικίας. 

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το γνωσιακό τους επίπεδο αναπτύσσονται συχνά μή ρεαλιστικοί φόβοι για το σκοτάδι, όπως για παράδειγμα μπορεί να φοβούνται πως κάποιο ζώο, φάντασμα- τρομακτικό πλάσμα θα τα βλάψει την νύχτα.

🔎🔎Τρόποι αντιμετώπισης:🔍🔍

Α) Ακούστε προσεχτικά τους φόβους που κρύβει το παιδί σας για το σκοτάδι και μην το αποπαίρνετε.

Β)Προσφέρετέ του επιχειρήματα για το γιατί δεν πρέπει να φοβάται το σκοτάδι προσαρμοσμένα στο γνωσιακό επίπεδο του παιδιού.

Γ) Επιβεβαιώστε του ότι εσείς είστε εκεί και πως ό,τι και αν συμβεί θα είστε κοντά του.

Δ) Εφαρμόστε μια σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο με δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί και του προσφέρουν χαλάρωση. 

Ε) Δώστε του επίσης, κάποιο αντικείμενο που έχετε παρατηρήσει ότι του δημιουργεί συναισθήματα ασφάλειας και οικειότητας.

Ζ) Αν χρειαστεί μείνετε λίγο μάζι του στο κρεβάτι,για μερικές φορές μέχρι να το πάρει ο ύπνος αλλά μην το αφήνετε να σηκώνετε από το κρεβάτι για να αποφύγει τον φόβο του. Έτσι του ενισχύετε τον φόβο του και είναι σαν να επιβεβαιώνεται ότι όντως υπάρχει κάτι που πρέπει να φοβάται.

Η) Αποφύγετε να υποχωρείτε συνεχώς στις επιθυμίες του την ώρα του ύπνου για να μην μάθει να συνδυάζει τον φόβο που έχει για το σκοτάδι σαν ένα μέσο να κερδίζει την εύνοιά σας και να του κάνετε όλες τις επιθυμίες του.


Κλείστε το ραντεβού σας για Συμβουλευτική Γονέων, Μουσικοκινητική αγωγή, Sensory Play μέσω μηνύματος ή email στο:vasilikibouzouni@yahoo.com

Edyourchild

Βαλέρια Μπουζούνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις